Haal ook mooie cijfers voor je economie(vmbo).
Direct Toegang
X
Haal ook mooie cijfers voor je economie(vmbo).
50% Complete
Download dit samenvattingsboek economie en leer hoe je beter en makkelijker kan leren.

Page content

Examentip: Kan Nederland overleven zonder import?

Vier examenvragen voor een ieder die dit jaar economie doen ( vmbo-tl). Je kunt oefenen met de begrippen  zelfvoor-zienend, open en gesloten economie, import, export, nationaal inkomen en exportwaarde. De antwoorden tref je onder aan de pagina. Succes!

De redactie van het radioprogramma ‘Met de blik op morgen’ stelde zichzelf de vraag: kan Nederland overleven zonder buitenlandse handel? De grondstofprijzen stijgen; de Russische graanexport is stilgelegd! Kunnen we zelfvoorzienend zijn? De redactie heeft over deze vraag een programma gemaakt.

Vraag 1. De redactie van het radioprogramma stelde zichzelf de vraag of Nederland zelfvoorzienend kan zijn.  Leg uit wat het betekent dat een land zelfvoorzienend is.

 

Vraag 2. Nederland is niet zelfvoorzienend. Nederland heeft een open economie. Wanneer heeft een land een open economie?

A Als er in een land in verhouding veel import en veel export is.

B Als er in een land in verhouding veel import en weinig export is.

C Als er in een land in verhouding weinig import en veel export is.

D Als er in een land in verhouding weinig import en weinig export is.

 

Vraag 3. Pieter luistert naar het radioprogramma ‘Met de blik op morgen’. Hij is er al snel achter dat importeren voor Nederland bijna onmisbaar is. Maar ook exporteren is van heel groot belang voor Nederland. Leg uit dat, met name als er veel wordt geïmporteerd, het voor een land van   groot belang is om ook veel te exporteren.

 

Vraag 4. In het jaar dat het radioprogramma ‘Met de blik op morgen’ werd uitgezonden, golden voor Nederland de volgende gegevens: nationaal inkomen 577 miljard euro, exportwaarde 416 miljard euro. Bereken de exportwaarde in dat jaar in procenten van het nationaal inkomen. Schrijf je berekening op.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Antwoorden

 Vraag 1: Dat een land zelfvoorzienend is, betekent dat het land met weinig tot geen import in alle levensbehoeften kan voorzien.

Vraag 2: A Als er in een land in verhouding veel import en veel export is.

Vraag 3: Door te exporteren worden geld verdiend waarmee de import kan worden gefinancierd.

Vraag 4: € 416 mld / € 577 mld × 100% = 72,1%

 

 

 

Comment Section

0 reacties op “Examentip: Kan Nederland overleven zonder import?

Plaats een reactie


*