Haal ook mooie cijfers voor je economie(vmbo).
Direct Toegang
X
Haal ook mooie cijfers voor je economie(vmbo).
50% Complete
Download dit samenvattingsboek economie en leer hoe je beter en makkelijker kan leren.

Page content

Hoe is de kredietcrisis ontstaan?

De krehypotheekdietcrisis is in de Verenigde Staten in 2007 ontstaan. Een hypotheeklening kun je sluiten als je aan twee voorwaarden kan voldoen.Ten eerste voldoet het inkomen. Met andere woorden is de lener in staat de lening terug te betalen. Ten tweede is de hypotheeklening in overeenstemming is met de waarde van de woning.

Als de lening bijvoorbeeld € 200.000 is moet de woning op zijn minst ook zoveel waard zijn, zelfs meer. Banken willen geen risico lopen. Ze houden er rekening mee dat het misschien mis kan gaan en dat de woning verkocht moet worden om zodoende hun investering (de hypotheek)  weer  terug te verdienen.

In de VS werden veel subprime-hypotheken verkocht. Dit zijn hypotheken die mensen met een laag inkomen konden sluiten.  Volgens de twee bovenstaande voorwaarden zouden mensen met een laag inkomen geen hypotheeklening kunnen sluiten omdat de hypotheekverstrekkers vinden dat ze te veel risico lopen en hun investering niet terug verdienen. Met subprime-hypotheken dachten de hypotheekverstrekkers geen risico te lopen.

De rente van subprime-hypotheken was in het begin laag, als lokkertje, maar later hoog. In dit geval werden ze dan geadviseerd nog een tweede hypotheek te sluiten zodat ze eerste hypotheek konden sluiten.

Mmmh, denkt een alerte lezer. Ja, dat is zeker een vreemde gedachte. Eerst een lening (hypotheek) sluiten die in principe veel te duur is. Vervolgens wordt die nog duurder doordat de rente later stijgt.

De hypotheek is principe nu veel te duur geworden als je een laag inkomen heb. Dit was op te lossen door een tweede hypotheek te sluiten zodat je de eerste kan betalen, logisch toch in de ogen van de Amerikaanse hypotheekverstrekker. De banken, hypotheekverstrekkers dachten hiermee veel geld te verdienen maar het tegendeel werd waar.

Veel Amerikanen kwamen in de problemen en moesten hun huis uit, want de banken wilde hun geld terug door de woningen te verkopen. Een tweede hypotheek sluiten was nauwelijks mogelijk omdat de rente steeg en dat maakte dat een tweede hypotheek ook duur was en niet gesloten kon worden.

De verkoop leverde te weinig op omdat de huizenprijzen waren gedaald dus bedachten de hypotheekverstrekkers een andere oplossing door hypotheken samen te voegen tot een pakket. Deze pakketten werden hypotheekportefeuilles genoemd.

Voor beleggers waren deze hypotheekportefeuilles heel aantrekkelijk omdat er hoge rendementen (opbrengsten) te behalen was. Dit kwam doordat het risico hoog was . Ben je al belegger bereidt risico te nemen dan kan je opbrengst hoog zijn maar het kan ook een verlies zijn. Er ontstond een levendige handel in deze pakketten.

Vervolg

Comment Section

0 reacties op “Hoe is de kredietcrisis ontstaan?

Plaats een reactie


*