Haal ook mooie cijfers voor je economie(vmbo).
Direct Toegang
X
Haal ook mooie cijfers voor je economie(vmbo).
50% Complete
Download dit samenvattingsboek economie en leer hoe je beter en makkelijker kan leren.

Page content

Samenvatting consumptie en verzekeringen

Samenvatting consumptie en verzekeringen is een samenvatting uit het examenprogramma economie van het vmbo-tl. Consumptie is één de examenonderwerpen. VMBO-tl examenkandidaten moeten de kenmerken van verzekeringen kennen.

 

Als je geen financiële risico wilt dagen, kun je je verzekeren. Bij een verzekeraar kun je tegen betaling van een premie het financiële risico verzekeren. In het geval van schade krijg je een schadevergoeding.

 

Bovenop de premie betaal je poliskosten en assurantiebelasting. De premie plus poliskosten en assurantiebelasting noem je verzekeringskosten. Hoe groter het risico, des te hoger is de premie. Door eigen risico te nemen betaal je minder premie.

 

Als bewijs krijg je een polis. In de polis staan de verzekeringsvoorwaarden waarin alle rechten en plichten zijn vastgelegd. Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) sluit je af wanneer je zonder opzet schade bij een ander toebrengt. Een AVP vergoedt de schade.

 

Een inboedelverzekering  dekt de schade die door brand, inbraak  en wateroverlast is ontstaan aan je inboedel. Je verzeker je inboedel; meubilair, kleding, boeken enzovoort. De inboedel is verzekerd tegen nieuwwaarde.

 

Een opstalverzekering of woonhuisverzekering is een verzekering voor brand- of stormschade aan het huis zelf. Je verzekert de woning voor de herbouwwaarde. Als de woning afbrandt, krijg je en schadevergoeding die het mogelijk maakt de woning in dezelfde staat te bouwen.

 

Volgens de wet moet iedere eigenaar van een auto, motor en scooter een Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor motorvoertuigen (WA-verzekering) sluiten. Een WA-verzekering dekt de schade die kan ontstaan al je met je voertuig deelneemt aan het verkeer, als je schade veroorzaakt aan het voertuig van anderen.

 

Schade aan je eigen voertuig wordt met een cascoverzekering vergoedt. Op de premie voor een autoverzekering kun je korting krijgen als je geen schadevergoeding claimt bij je verzekeringsmaatschappij. Met elk schadevrij jaar klim je een trede op de bonus-malusladder. Hierdoor stijgt je no-claimkorting en je nettopremie verlaagd.

 

Een zorgverzekering dekt de kosten van huisarts, ziekenhuis of apotheek. De basisverzekering is wettelijk verplicht. Een aanvullende verzekering is niet verplicht en dekt kosten die niet door de basisverzekering wordt gedekt, zoals fysiotherapie, brillenglazen ,alternatieve geneeswijze…..

 

Tot en met 18 jaar ben je gratis meeverzekerd op de polis van je ouders. Je kunt kiezen tussen een naturapolis of een restitutiepolis. Bij een naturapolis kun je naar alle zorgaanbieders gaan waarmee de verzekeraar een contract heeft gesloten.

 

Bij een restitutiepolis kies je zelf een zorgaanbieder en moet je vaak de rekening naar de zorgaanbieder opsturen. De premie die je betaalt aan de verzekeraar, is een nominale premie.

 

Op je loon wordt ook een inkomensonafhankelijke premie ingehouden. Van de overheid ontvang als je niet hoog is een zorgtoeslag.

Comment Section

0 reacties op “Samenvatting consumptie en verzekeringen

Plaats een reactie


*