Haal ook mooie cijfers voor je economie(vmbo).
Direct Toegang
X
Haal ook mooie cijfers voor je economie(vmbo).
50% Complete
Download dit samenvattingsboek economie en leer hoe je beter en makkelijker kan leren.

Page content

Schoolexamen economie vmbo-tl 2015

Schoolexamen en het centraal examen economie zijn verschillend. Het schoolexamen of men spreekt ook wel over schoolonderzoek is een examen die je op school maakt.

Het centraal examen is het examen dat centraal gemaakt wordt. Dus voor het vak economie vmbo-tl maakt iedereen op vrijdag 22 mei 2015 het examen economie(vmbo-tl).

Het schoolexamenprogramma voor vmbo-tl kun je in vier grote stukken verdelen. Het eerste deel gaat over de consumptie. Dit deel bestaat weer uit twee examenheden(delen).

Exameneenheid Consumptie en het exameneenheid Consumptie en consumentenorganisaties. In deze twee delen leer je wat voor behoeften er zijn. Je leert waarom je prioriteiten stelt. Je leert hoe producenten je koopgedag kunnen beïnvloeden met marketinginstrumenten( 4 P’s).

Wat zijn consumentenorganisaties en  hoe beschermen zij de consument. Ook de overheid heeft wetten en regels opgesteld om de consument te beschermen. Je leert de betekenis van keurmerken en wat geschillencommissie voor jou kan betekenen.

Om in je behoeften te voorzien heb je geld nodig. Je leert wat inflatie is en hoe inflatie kan ontstaan. Je leert ook wat het verschil is tussen het nominale en reële inkomen is. Welke rol speelt de Europese Centrale Bank (ECB) om met de rente de inflatie te verminderen.

Ook moeten wij realiseren dat door consumptie er milieuschade ontstaat. Er ontstaan milieuproblemen zoals: het vervuilen water, lucht, bodem en afval van bedrijven en particulieren.

De energiebronnen en grondstoffen raken op. Consumenten en producenten moeten milieubewust gedrag ontwikkelen. Wat milieubewust gedrag is leer je ook. Ook moet je weten welke milieuorganisaties er zijn en wat milieukeurmerken zijn en waarvoor ze  dienen.

In het examenonderdeel Consumptie leer je ook hoe je een nieuw banksaldo kunt berekenen. Je leert wat geldfuncties zijn. In de meeste landen binnen Europa betalen we met de euro, maar nog niet in alle landen.

Dus moet je ook weten hoe je vreemd geld omrekent naar euro’s en omgekeerd. Om je inkomsten en uitgaven op elkaar af te stemmen, moet je budgetteren. In dit deel leer je ook hoe je een begroting maakt en wat het nut is van het maken van een begroting.

Je leert wat spaarmotieven en leenmotieven zijn. Er zijn verschillende leenvormen en spaarvormen. Je weet hoe je de kosten van een lening kunt berekenen en wat een hypothecaire lening is.

Het laatste subonderdeel van het examenonderdeel consumptie zijn de verzekeringen. In dit deel leer je wanneer het zinvol is om je te verzekeren. Wat hebben premie en risico met elkaar te maken en hoe je met een geïndexeerde verzekering niet onderverzekerd raakt.

Met een tabel kun je de brutopremie van een autoverzekering vaststellen en ook kun je met de bonus-maluslader de nettopremie van een autoverzekering berekenen.

Je leert ook hoe je de premie voor een zorgverzekering kunt bepalen. Welke keuzemogelijkheden zijn er bij een zorgverzekering. Je weet ook wanneer je recht hebt op zorgtoeslag en je kunt ook berekenen hoeveel je van je zorgkosten vergoed krijgt.

Verder leer je in dit deel ook hoe het kopen van een woning in zijn werk gaat. Je leert ook welke wettelijke regels de huurder beschermen en je weet ook dat iemand met een laag inkomen huurtoeslag ontvangt.

Dit was in het kort wat je voor de examenonderdelen consumptie, consumptie en consumentenorganisaties moet kennen en kunnen. Nog meer informatie klik op het woord internettrainingen.

 

Comment Section

0 reacties op “Schoolexamen economie vmbo-tl 2015

Plaats een reactie


*