Haal ook mooie cijfers voor je economie(vmbo).
Direct Toegang
X
Haal ook mooie cijfers voor je economie(vmbo).
50% Complete
Download dit samenvattingsboek economie en leer hoe je beter en makkelijker kan leren.

Page content

Zorgverzekering

basisverzekeringZorgverzekering

De zorgverzekering bestaat uit een basisverzekering en eventueel aanvullende verzekering en een tandartsverzekering. De laatste twee zijn niet verplicht.

Basisverzekering

Iedereen(vanaf 18 jaar en ouder) die in Nederland woont en werkt is wettelijk verplicht om zich te verzekeren tegen medische zorg. Hiervoor betaalt men zorgpremie (nominale premie). Een basisverzekering vergoedt kosten van medicijnen, apotheek en ziekenhuis.

zorgtoeslag

Hoe hoog kan de zorgtoeslag zijn?

Vaak ontvang men een tegemoetkoming:  ‘zorgtoeslag’. Met deze zorgtoeslag is een deel van de kosten voor de zorgverzekering betaalbaar geworden.

De hoogte van de zorgtoeslag is aan een maximum gebonden. In 2014 is het vastgesteld op €864,- per jaar , per maand € 72,- voor alleenstaanden en voor twee of meer personen is het maximaal € 1.644,- per jaar (€ 137,- per maand).

 

naturapolis-restitutiepolisVerschillende polissen

 

Binnen de zorgverzekering bestaan er verschillende soorten polissen. De keus is tussen een restitutiepolis, een naturapolis of een tussenvorm.

Naturapolis

Met een naturapolis hebben verzekeraar een contract gesloten met zorgaanbieders (bijvoorbeeld ziekenhuizen en huisartsen). Een voordeel hiervan is dat de betalingen direct naar de zorgaanbieders gaan.

 

Restitutiepolis

Een restitutiepolis is doorgaans iets duurder dan een verzekering in natura. Bij een restitutiepolis kun je zelf een zorgaanbieder(s) kiezen. De rekening schiet je zelf voor. De verzekeraar betaalt het voorgeschoten bedragen weer terug.

 

Aanvullende verzekering

fysiobril

 

 

 

 

De overheid bepaalt jaarlijks welke zorg vergoedt wordt uit de basisverzekering en welke zorg voor eigen rekening is. Voor zorg die voor eigen rekening is, sluit je een aanvullende verzekering . Het gaat dan bijvoorbeeld om fysiotherapie of de tandarts. Het is niet verplicht een aanvullende verzekering af te sluiten.

Eigen risico zorgverzekering

Iedereen van 18 jaar en ouder betaalt een verplicht eigen risico voor de zorgverzekering (360,-). U kunt ook vrijwillig kiezen voor een hoger eigen risico. Voor sommige zorg uit het basispakket moet je een eigen bijdrage betalen. Dit komt bovenop de eigen risico.

eigen risici

Verplicht eigen risico 2015

Het verplicht eigen risico voor 2015 is vastgesteld op € 375. Dit is een verhoging van € 15 ten opzicht van het eigen risico in 2014.

 

Vrijwillig hoger eigen risico

Het verplichte eigen risico kan hoger worden met € 100, € 200, € 300, € 400 en € 500. De basisverzekering is dan goedkoper.Dat betekent dat het totale risico  voor 2015  € 360 + € 200 (vrijwillige eigen risico) =€ 560,-

 

hogere eigen risico

 

Inkomensafhankelijke bijdrage niet meer op loonstrookje

Naast de nominale premie is er een ook een inkomensafhankelijke bijdrage betalen voor het basispakket. Deze bijdrage is een percentage van het inkomen. Sinds 1 januari 2013 betaalt de werkgever de inkomensafhankelijke bijdrage voor de zorgverzekering (IAB) rechtstreeks aan het Zorgverzekeringsfonds. De inkomensafhankelijke premie is verschijnt niet meer op het loonstrookje. De vergoeding voor de IAB en de inhouding is verdwenen. Het loonstrookje is daardoor overzichtelijker geworden.

 

 

zorgkosten

Welke premies betaal ik voor de zorgverzekering?

Voor de zorgverzekering zijn er verschillende soorten premies. De nominale premie, een inkomensafhankelijke premie en premie voor de aanvullende verzekering.

 

1.Vaste premie basisverzekering

Voor het basispakket betaalt je een vast bedrag aan de zorgverzekeraar, de nominale premie.  Het basispakket is bij elke zorgverzekeraar gelijk, maar de premie kan verschillen. Kinderen tot 18 jaar betalen geen premie.

2.Inkomensafhankelijke bijdrage basispakket

Naast de nominale premie betaalt je een inkomensafhankelijke bijdrage voor het basispakket. Deze bijdrage is een percentage van het inkomen. De overheid bepaalt dit percentage.

3.Aanvullende zorgverzekering

De basisverzekering kun je uitbreiden met een aanvullende verzekering. Hoe groter de dekking van de aanvullende verzekering, hoe hoger de premie.

 

 

Comment Section

0 reacties op “Zorgverzekering

Plaats een reactie


*